ABC 80 // Cătălina NISTOR & Evelin MÁRTON

Nov 01, 2015

 versiunea română aici / for english please click here


 ABC 80 // Cătălina NISTOR & MÁRTON Evelin 
Megnyitó: 2015. november 2, hétfő, 19:30 h
A kiállítást megnyitja: MÁRTON Evelin, író
A tárlat 2015. november 8-ig látogatható, hétfő kivételével, naponta 11-19 óra között

Az ABC 80 című projekt végeredménye egy alternatív ábécéskönyv lesz, mely a nyolcvanas évek tárgyaiból, eszméiből inspirálódott.
Feltevődik a kérdés,  hogy miért éppen a nyolcvanas évek ábécéjét készítettük el. A válasz egyszerű: ezek a gyermekkorunk évei, az úgynevezett „kulcsos generációé”. A szüleink és nagyszüleink ezekben az években voltak fiatalok, még tele energiával, tervekkel és életkedvvel.   Időközben mi magunk, vagy sokan közülünk szülőkké váltak, a gyermekeink pedig kíváncsiak arra  hogyan töltöttük a gyermekkorunkat, mit ettünk, mit ittunk, mit és mivel játszottunk,  milyen rajzfilmeket néztünk, milyen ruháink voltak, mit tanultunk az iskolában, milyen könyveket olvastunk,  milyen zenét hallgattunk, hova utaztunk, ha utaztunk. Bármennyire nehezek és „sötétek” voltak azok az évek, azt semmiképpen sem állíthatjuk, hogy csak rossz emlékeink vannak abból az időszakból. Valószínűbb az, hogy sokkal több jó emlékünk van, elvégre gyermekek voltunk. Ez semmiképpen nem jelenti azt, hogy a „nyolcvanas évek ábécéje” valamiféle nosztalgiából született volna. Viszont a nyolcvanas évek a maguk jó és rossz történéseivel, emlékeivel részét képezik az életünknek és  részük van abban is, hogy kik vagyunk mi ma. 
Ez volt az az alapötlet ami elindította az  ABC 80 című projektet,  Cătălina Nistor grafikusművész a  nyolcvanas évek tárgyaiból, szokásaiból, eszméiből inspirálódva készítette el rajzait, akvarelljeit. Az ábécéskönyvben látható tárgyak közül sok még ma is megtalálható otthonainkban, de legalábbis a padláson, vagy a pince rejtekében. 
A román ábécé minden betűjéhez társul egy-egy olyan rajz, amely mindenképpen emlékeket ébreszt. Hogy a gyermekek és felnőttek számára is áttekinthetőbb és érthetőbb legyen a „könyv”, úgy gondoltuk, hogy képregény formájában készítjük el, melynek főszereplője Emil, aki végigkalauzolja az olvasót a nyolcvanas éveken és a román nyelv betűit, hangjait mutatja be. 
Az „ábrák” között megtalálható például a hírhedt Kashtan magnó, minden buli „szíve”, a pionír és haza sólymai egyenruhák, gyermekkorunk limuzinja, a  megbízható Dacia gépkocsi, amelyet egy kis hozzáértéssel bárhol,  bármikor meg lehetett javítani, és mindig került hozzá alkatrész, vagy a tengerparti nyári vakációk, a patronos szódásüvegek, és az elmaradhatatlan kakukkos órák,  a bolti mérlegek, amelyekkel nemigen volt amit mérni, a petróleumos lámpa, amely gyakran mentett meg minket a sötétségtől, vagy a különféle társasjátékok, melyeket hosszú téli estéken unaloműzőként játszottunk, a tömbház elé rajzolt ugróiskola, és sok minden más, nyilván a nyolcvanas évekből.      
Cătălina Nistor rajzai és Márton Evelin ezekhez – és természetesen a román ábécé hangjaihoz – kapcsolódó szövegei azt tükrözik, hogyan gondolkodunk mi, a nyolcvanas évek szülöttei azokról az évekről, hogyan látjuk azt a rendszert, mindez természetesen sok humorral fűszerezve. 
Az  ABC 80 egy olyan ábécéskönyv, amelyet szülő és gyermek együtt lapozhat át, a szülőnek pedig lehetősége van közben arról mesélni, hogyan volt gyerekkorában, milyen és mekkora volt akkor a világ. Az ábécéskönyv a hagyományos tankönyvekhez hasonlóan különféle nyelvtani gyakorlatokat és nyelvművelő játékokat is fog tartalmazni.

A könyv kinyomtatásához szükséges anyagi fedezetet különféle platformokon próbáljuk megszerezni, mint például a crestemidei.ro, itt november 11-ig lehet támogatni az  ABC 80 nevű projektet. A crestemidei.ro platform a közösség bevonásával próbál különböző projektek megvalósításához segítséget nyújtani. 
Terveink szerint a közeljövőben elkészül az ábécéskönyv magyar változata is.

A kiállítás a Design Hét keretén belül valósult meg.


 ABC 80 // Cătălina NISTOR & MÁRTON Evelin 
Vernisaj: 08.10.2015., joi, orele 18:00
Cuvânt de deschidere: Evelin MÁRTON, scriitor
Expoziția va fi deschisă până în 08 noiembrie, a.c. în fiecare zi cu excepția zilei de luni, între orele 11-19.

ABC 80 este un proiect al cărui rezultat va fi un abecedar alternativ, inspirat de perioada anilor '80. De fapt, un ABC al anilor '80.
De ce tocmai anii '80? Pentru că sunt anii copilăriei noastre. A „generaţiei cu cheia la gît”. Anii în care părinţii noştrii erau tineri şi bunicii încă plini de energie şi dorinţă de viaţă. Astăzi, mulţi dintre noi suntem la rândul nostru părinţi, iar copii noştrii sunt curioşi, cu ce ne ocupam noi când eram de vârsta lor, cum ne petreceam timpul liber, ce învăţam, cu ce ne îmbrăcam, ce mâncam, ce cîntam, ce desene animate am văzut, ce cărţi am citit, pe unde am călătorit. Oricât de grei ar fi fost acei ani, e imposibil să avem doar amintiri negative. De fapt, dacă suntem sinceri, avem mai multe amintiri bune - iar acest lucuru nu înseamnă nicidecum, că suntem nostalgici. Anii '80 cu rele, şi bune sunt parte din viaţa noastră,  a ce suntem noi astăzi.
De la această idee a pornit Cătălina Nistor, cea care a realizat prezentarea grafică a acestui abecedar. S-a inspirat în primul rând din obiectele marcante din acea perioadă, pe care le avem şi astăzi în casă, sau ascunse în pod, pivniţă, dar nu numai obiecte apar în acest abecedar, ci şi idei, obiceiuri, idealuri.
Fiecare literă, şi text ne aduce aminte de ceva reprezentativ din acea perioadă. De exemplu uniformele de pionieri şi şoimii patriei, Dacia, maşina de nădejde, care putea fi reparată oricând, oriunde şi chiar la orice oră, vacanţele la malul mării, magnetofoanele Kashtan, care erau considerate un fel de comoară, inima oricărui chef de pe vremuri, radioul, „poartă” spre alte lumi, pe care vag le înţelegeam pe atunci, ceasurile cu cuc, care cântau în aproape oricare hol, cântarul din alimentară, care de cele mai multe ori nu prea avea ce să cântărească, jocurile pe care le jucam în familie sau cu prietenii, lampa cu pertol nelipsită din nici o gospodărie, sifonul cu patron, şotronul desenat în faţa blocului, tricicleta şi Pegasul mult rîvnit.
Acestă carte este şi o reflecţie a acelei perioade, asa cum vedem noi generaţia '80, anii aceia, şi regimul trecut. Încercăm să ne apropiem de acea perioadă cu mult umor - ceea ce se reflectă în textele scrise de Evelin Márton, cât şi în desenele Cătălinei Nistor.
Acest abecedar este conceput pentru a fi răsfoit împreună de părinţi si copii. Împreună pot învăţa, rememora şi descifra sunetele limbii române, prin imagine şi text şi amintiri personale legate de acestea. Cartea se încheie cu exerciţii de perspicacitate şi jocuri pentru copii inspirate din celebrele almanahuri și o lista cu cuvintele întîlnite.

Pentru proiectul ABC 80 se pot face donaţii pe siteul crestemidei.ro, care este o platformă de crowdfunding - care iniţiază proiecte inspirate, simpatice- care sunt realizate cu ajutorul financiar a celor interesaţi de proiect, care la rândul lor vor fi răsplătiţi pentru implicarea lor. Mai multe detalii: crestemidei.ro  

Expoziţia face parte din programul Design Week.

 ABC 80 // Cătălina NISTOR & MÁRTON Evelin 
Opening: 02.11.2015, 19:30h
Opening speech by: Evelin Márton, writer
On view 03. – 08.11.2015, every day, except for Mondays and holidays, between 11:00-19:00

Happy Holidays! ** Boldog ünnepeket! ** Sărbători fericite! **

MANIANIMAE // SZIRA Henrietta & SZÍJ Kamilla

Workshop // Idő és anyag // Timp şi materie

MO(NU)MENTS // Miklós ONUCSÁN

MADEinPARTIUM

ABC 80 // Cătălina NISTOR & Evelin MÁRTON

Workshop // Mögötte és alatta // Dincolo și dedesubt

SOLIDARIUM // ERHARDT Miklós works 2005-2015

Workshop // Valóság. Művészet. Játék. // Realitate. Artă. Joc.

MONOTREMU

NEVER ALONE /// B5 Studio, K'arte /// Tg.Mures, Marosvásárhely /// 03.09-04.10.2015

KaravanAct - utazó színházi fesztivál a MAGMÁBAN

Családban marad 4. / În familie 4. / Family Business 4.

SZABADSÁG // CONCEDIU

Csíki múzeumi táborozók a Magmában

Never Alone / Soha Egyedül / Niciodată singur

Múzeumok éjszakája / Noaptea muzeelor / Night of Museums

Workshop // Újraalkotott művek // Opere Recreate // Recreated Artworks

NEVER ALONE /// Muzeul Național de Artă Contemporană al României, București

1+1=? – Kultúrpuzzle // Ujvárossy László

2 %

Workshop // En détail

Give me five!

Kerekasztal-beszélgetés // Masă rotundă // Round Table

Kellemes húsvéti ünnepeket!

Rendhagyó filozófia óra // Oră de filosofie neconvențională // Unconventional Philosophy Class

Examples for Non-universal Chair // group exhibition

ÚJ MAGYAR MITOLÓGIA: a szakralizált őstörténet médiareprezentációi és rítusai // II. SZEMEISZTOSZ Konferencia

Képvadászat // Interaktív tárlatvezetés

'DREAMHUNTING' // Igor BUHAROV, Ivan BUHAROV & Vasile CROAT

A víz geometriája // PÉTER Ágnes