JOVÁNOVICS GYÖRGY

Apr 27, 2011

versiunea română mai jos

A MAGMA Kortárs Művészeti Kiállítótér tisztelettel meghívja Önt

 Jovánovics György: KÉPZETEK 

kiállításának megnyitójára, 2011. május 2-án, hétfőn, 20 órára
Megnyitó beszédet mond Kovács Kázmér
A kiállítás május 30-ig látogatható, hétfő kivételével naponta 11-19 óra között / Sepsiszentgyörgy, Szabadság tér 2.

Kapcsolódó programok 2011. május 3 és 5. között, naponta:
17 óra: tárlatvezetés román nyelven
18 óra: tárlatvezetés magyar nyelven
10 és 14 óra között: múzeumpedagógiai foglalkozás általános- és középiskolásoknak 10 éves kortól (előzetes bejelentkezéssel a magma@maybe.ro címen)

 A művészről és a kiállításról 
A 71 éves Kossuth díjas szobrászművész Budapesten él és dolgozik, két évtizede a Magyar Képzőművészeti Egyetem tanára. Amellett, hogy szobrászgenerációkat nevelt föl, számos nemzetközi kiállításon, többek között a Velencei Biennálén képviselte Magyarországot. Számos egyéni és csoportos kiállítás mellett, elismertségét mi sem tükrözi jobban annál, hogy őt bízták meg a Művészetek Palotája ezerötszáz főt befogadó hangversenytermét díszítő impozáns reliefek elkészítésére. Emellett az ő nevéhez fűződik az 1956-os forradalomnak emléket állító 301-es parcella szobrászati díszének elkészítése is.

A Magma Kortárs Művészeti Kiállítótérben rendhagyó módon nem szobrokat, térplasztikákat láthatnak Jovánovics Györgytől a látogatók, hanem kísérleti fotográfiai alkotásokat, filmet, képregényt és monotípiákat. A kiállításon összesen több, mint 180 kép szerepel majd, amelyeket az elmúlt 40 év terméséből válogatott össze a művész, így a teljes életművéről átfogó képet nyújtanak.

További információ a művészről:
http://artportal.hu/lexikon/muveszek/jovanovics_gyorgy

Szervezők: Kerezsi Nemere, MAGMA Contemporary Medium, Musát Arnold,Sebestyén Ágnes Partnerek: Székely Nemzeti Múzeum, Kovászna Megye Tanácsa, Magyar Képzőművészeti Egyetem, Plugor Sándor Művészeti Líceum, Árkosi Művelődési Központ Támogatók: Sepsiszentgyörgy Megyei Jogú Város Tanácsa, Szent György Napok 2011, C3, Bastion Art Média partnerek: Háromszék, Székely Hírmondó, transindex.ro, www.sepsiszentgyörgy.info, modernism.ro Külön köszönet: Balatoni Ferenc, Balogh Miklós, Dabi István M., Erdődy József Attila, Forgács Péter, Grubisics Levente, Hajós Gabriella, Izsák Előd, Jeney Zoltán, Kató Eszter, Kató Zsolt, Kácser István, Kis-Tóth Ferenc, Kopacz Attila, Kozma Éva, Kőnig Frigyes, Oláh Zsolt, Peternák Miklós, Rozmán Lajos, Sebestyén-Lázár Enikő, Sipos Eszter, Somlói Zsolt és Spengler Katalin, Szegedi Attila, Zajti Balázs, Zayzon Ádám, Wegroszta László
A kiállításra a  Szent György Napok 2011  programsorozat keretében kerül sor.


Sepsiszentgyörgy, MAGMA, Jovánovics György kiállítás, 2011. 05. 02, megnyitóbeszéd
Kovács Kázmér

Kapcsolódni szeretnék ahhoz, amit Kőnig Frigyes mondott a találkozásról, a jelenlétről, a közvetlen párbeszédről, és örömömet fejezném ki, amiért mindannyian eljöhettünk erre a találkozásra. Egymással, természetesen, de leginkább és elsősorban Jovánovics Györggyel a munkáin keresztül.

A képzőművészeti aktus mindig is közönsége által nyer létjogosultságot és igazi értelmet. De, persze, az értelem nem egyes számban értendő, hanem áttételesen, metafórikusan és sokszorosan. A végtelenségig értelmezhetően. Ez valahol már a kiállítás címében is érzékelhető: a „KÉPZETEK” ugyanis egy szójátékból keletkezett.

Mint tudjuk, Jovánovics György szobrász. Egy sokszorosan díjazott szobrász és – mivel Jovánovics tanít is – kétszeresen mester kiállítása ez. Ehhez képest viszonylag kevés szobrot láthatunk a tárlaton, ha ezalatt háromdimenziós képzeteket, olyan anyag-részleteket értünk, melyeket körbe lehet járni, melyeknek felülete, kerülete, területe, térfogata van. Ezzel szemben, a leglátványosabb tárgy ebben a teremben, háromdimenziós és körbejárható, a „Mennyezetre szorító szerkezet” önmagában nem egy szobor, hanem a befejezett műhöz (az egyik alagsori teremben kiállított fénykép-sorozathoz) vezető közbelső állomás. Valamiféle megfordított sorrendben, hiszen a számos kép, rajz, illetve monotípia melyet a kiállításon láthatunk, befejezett művek, nem köztes fázisok egy szobor elkészítéséhez. Nos, ilyen szempontból is többszörös szójáték, metafora-játékról van szó.

Ha a „képzetek” szójáték, akkor honnan is jön és merre tart ez az egész? A képzőművész képez, ettől képző. Mit képez? Egyrészt, képzeteket realizál. Valamit elképzel, azután képezi, vagy átképezi az anyagot, ezáltal elképzelt képzeteinek formát ad. Másrészt, a képek melyeket a falakon láthatunk egyfajta valóság képei, azaz ábrázolásai. Nem a valóság képei, hanem egy elképzelt valóságéi, melyeket azután mindegyikünk saját egyéni esztétikai élménye révén alakít személyes képzetté.

Ez az egész folyamat nagyon szubjektív. Az, amit én mondok is nagyon személyes, szubjektív. Építészként valójában képző-ember vagyok én is, szakmámból adódóan. De nem szobrokat, hanem tereket képzelek, illetve képezek – és az idő múlásával egyre kevésbé tudom, hogy mindez mit is jelent. De amit értek, az, hogy ennek mind értelme van: azt, hogy képzeteim mások számára képzeteket társíthatnak.

Hogyha megpróbálnám megfogalmazni Jovánovics György első sepsiszentgyörgyi kiállításának egy lehetséges olvasatát a sok közül, akkor azt mondanám, hogy az pontosan az elképzelt valóság és annak tárgyi vagy képi képzet-változata között feszülő távolság. Ez a távolság nélkülözhetetlen a művészeti aktus létéhez. Egyáltalán, az elképzelés létéhez, a mi emberi létünkhöz. Amennyiben megszűnne ez a távolság valóság és ábrázolás – valóság és képzet – között, akkor már nem beszélhetnénk művészetről. Hiányában a művészet megszűnik, elillan, mint a gondolat mely valaha képzetté alakulhatott volna.

Erről is szól Jovánovics kiállítása. Talán ez a nem-szobor szobor mely közöttünk áll, ez a veszélyesen törékeny, fenyegetően merész képzet, a „Mennyezetre szorító szerkezet” ennek is a metaforája. Egy fejre állított értelmezés, mely épp ezáltal nyer értelmet.

Végül, befejezésként, a szomszédos teremben látható két öltözetet említeném. Mindkettő többszörösen szerepelt már kiállításokon, de sosem így, mostani alakjában. A történetük megtanulható a katalógusból és átérezhető a videó-felvételekből, most nem akarom elmondani. Amit elmondok, hogy a férfiöltözet Jovánovicsé, ő viselte legalább két alkalommal. Ő most nincs itt, de jelen van. Hiszen ez a tárlat a jelenlétről is szól. Egyfajta átvitt értelmű, metaforikus jelenlétről amely annál is erősebb, hogy művészi jelenlét.

Nem tudom, hogy mindez megfelelő volt-e kiállítás-megnyitónak. A kiállítás azonban megnyílt, nyitva áll önök előtt, kérem, örvendjenek neki! Isten hozta önöket! 


 
JOVÁNOVICS György: Mennyezetreszorító szerkezet / Dispozitiv de strângere de tavan
Szék, asztal, olvasmány / Scaun, masă, lectură / 1971 / Fa, acélrugó, kartonhenger 
Lemn, arc de oþel, cilindru de carton / Fotó, kétszer exponált felvétel
Foto, imagine din două expuneri: GADÁNYI György


 


Photo: Attila KISPÁL


Spaþiul Expoziþional de Artă Contemporană MAGMA vă invită la vernisajul expoziþiei

 Jovánovics György:  îNTRUCHIPĂRI 

care va avea loc luni, 2 mai, 2011 la orele 20:00
Cuvânt de deschidere Kázmér Kovács
Expoziþia va fi deschisă până în 30 mai, a.c. în fiecare zi cu excepþia zilei de luni, între orele 11-19. Sfântu Gheorghe, P-þa Libertăþii, nr. 2.

Programe legate de expoziþie
 între 3 – 5 mai 2011 zilnic:
ora 17: vizită ghidată în limba română 
ora 18: vizită ghidată în limba maghiară
între orele 10 ºi 14: activităþi de pedagogie muzeală pentru elevi de liceu ºi ºcoală generală, de la 10 ani (cu programare prealabilă) 

Artistul ºi expoziþia
Sculptorul de 71 de ani, laureat al premiului Kossuth, trăieºte ºi lucrează la Budapesta, este de două decenii profesor la Universitatea de Arte Plastice din Ungaria. Pe lângă faptul, că a crescut generaþii de sculptori, a reprezentat Ungaria la numeroase expoziþii internaþionale, între altele la Bienala de la Veneþia.  Alături de numeroasele expoziþii individuale ºi colective, dovada cea mai bună a recunoaºterii de care se bucură, este însărcinarea primită de a realiza reliefurile impozante ale sălii de concerte cu o mie cinci sute de locuri a Palatului Artelor. De numele său se leagă ºi sculpturile Parcelei 301, monument în memoria eroilor revoluþiei de la 1956. 

La Spaþiul de Expoziþie pentru Artă Contemporană Magma nu vor fi expuse sculpturi ale lui György Jovánovics, ci în mod neobiºnuit lucrări fotografice experimentale, filme, benzi desenate ºi monotipii. Expoziþia prezintă peste 180 lucrări alese de către artist din creaþiile ultimilor 40 ani, oferind astfel o imagine de ansamblu a întregii opere.

Informaþii suplimentare privind artistul:

http://artportal.hu/lexikon/muveszek/jovanovics_gyorgy

Organizatori: Kerezsi Nemere, MAGMA Contemporary Medium, Musát Arnold, Sebestyén Ágnes Parteneri: Székely Nemzeti Múzeum, Kovászna Megye Tanácsa, Magyar Képzőművészeti Egyetem, Plugor Sándor Művészeti Líceum, Árkosi Művelődési Központ Sponsori: Sepsiszentgyörgy Megyei Jogú Város Tanácsa, Szent György Napok 2011, C3, Bastion Art Parteneri media: Háromszék, Székely Hírmondó, transindex.ro, www.sepsiszentgyörgy.info, modernism.ro Mulþumiri: Balatoni Ferenc, Balogh Miklós, Dabi István M., Erdődy József Attila, Forgács Péter, Grubisics Levente, Hajós Gabriella, Izsák Előd, Jeney Zoltán, Kató Eszter, Kató Zsolt, Kácser István, Kis-Tóth Ferenc, Kopacz Attila, Kozma Éva, Kőnig Frigyes, Oláh Zsolt, Peternák Miklós, Rozmán Lajos, Sebestyén-Lázár Enikő, Sipos Eszter, Somlói Zsolt és Spengler Katalin, Szegedi Attila, Zajti Balázs, Zayzon Ádám, Wegroszta László
Expoziþia face parte din programul Zilelor Sfântu Gheorghe 2011Photo: Ágnes-Evelin KISPÁL


Photo: Ágota ÖRDÖG-GYÁRFÁSKovács Kázmér megnyitó beszéde (részlet)


Beke László tárlatvezetés (részlet)

Videos by Barnabás VETRÓ-BODONI

Happy Holidays! ** Boldog ünnepeket! ** Sărbători fericite! **

MANIANIMAE // SZIRA Henrietta & SZÍJ Kamilla

Workshop // Idő és anyag // Timp şi materie

MO(NU)MENTS // Miklós ONUCSÁN

MADEinPARTIUM

ABC 80 // Cătălina NISTOR & Evelin MÁRTON

Workshop // Mögötte és alatta // Dincolo și dedesubt

SOLIDARIUM // ERHARDT Miklós works 2005-2015

Workshop // Valóság. Művészet. Játék. // Realitate. Artă. Joc.

MONOTREMU

NEVER ALONE /// B5 Studio, K'arte /// Tg.Mures, Marosvásárhely /// 03.09-04.10.2015

KaravanAct - utazó színházi fesztivál a MAGMÁBAN

Családban marad 4. / În familie 4. / Family Business 4.

SZABADSÁG // CONCEDIU

Csíki múzeumi táborozók a Magmában

Never Alone / Soha Egyedül / Niciodată singur

Múzeumok éjszakája / Noaptea muzeelor / Night of Museums

Workshop // Újraalkotott művek // Opere Recreate // Recreated Artworks

NEVER ALONE /// Muzeul Național de Artă Contemporană al României, București

1+1=? – Kultúrpuzzle // Ujvárossy László

2 %

Workshop // En détail

Give me five!

Kerekasztal-beszélgetés // Masă rotundă // Round Table

Kellemes húsvéti ünnepeket!

Rendhagyó filozófia óra // Oră de filosofie neconvențională // Unconventional Philosophy Class

Examples for Non-universal Chair // group exhibition

ÚJ MAGYAR MITOLÓGIA: a szakralizált őstörténet médiareprezentációi és rítusai // II. SZEMEISZTOSZ Konferencia

Képvadászat // Interaktív tárlatvezetés

'DREAMHUNTING' // Igor BUHAROV, Ivan BUHAROV & Vasile CROAT

A víz geometriája // PÉTER Ágnes